Elevenes digitale enheter
Modumskolen benytter iPad på 1. til 4. trinn, og PC på 5. til 10. trinn. Alle elevene har hver sin digitale enhet.
Alle apper installeres gjennom det som kalles Firmaportalen, en Microsoft-app. Her har elevene tilgang på et utvalg apper, og tilgangen varierer basert på alder, fag og enhetstype. Alle appene som legges tilgjengelig i Firmaportalen, har først blitt vurdert på personvern, datalagring og sikkerhet, universell utforming og pedagogisk bruk.
Alle iPad-apper som sendes ut via Firmaportalen på kommunale iPad-er, hentes først fra Apple School Manager, og så synkroniseres data fra Apple School Manager over til Microsoft Intune. I Microsoft Intune velges hvilke apper som skal være tilgjengelige for hvilke elever og enheter. Deretter kan iPad-appene lastes ned via Firmaportalen. Det samles ikke inn personopplysninger om elevene i Apple School Manager.
Nettfilter
Alle PC-er og iPad-er som brukes av elever i Modumskolen er beskytta av flere filtre og mekanismer som blokkerer uønsket innhold på internett. Filtreringen er strengest for de yngste elevene i småskolen, og blir gradvis noe mindre streng på mellomtrinnet og ungdomsskolen. For mellomtrinnet og ungdomsskolen betyr likevel ikke dette at det er fri tilgang til internett.
På iPad-er brukt av elever på 1. til 4. trinn, er tilgangen til internett svært begrenset. Det er kun såkalte "hvitelistede" nettsider som er tilgjengelig, resten av internett er blokkert. Dette gjelder uansett hvilket nett iPad-ene er tilkoblet.
På PC-er brukt av elever på 5. til 10. trinn, blir all internettrafikk kjørt gjennom en VPN-klient. Det betyr at kommunens brannmur, og innholdsfiltreringen som ligger i den, gjelder uansett hvilket nett PC-ene er tilkoblet. I tillegg brukes et innholdsfilter i Microsoft Defender til å automatisk fange opp og blokkere uønsket innhold på elevenes PC-er.
Fra Kripos har Modum kommune gjennom flere år mottatt en oversikt over nettsider som bør blokkeres på enhetene elevene låner av kommunen. Nettsidene som skal blokkeres legges inn i brannmuren av IT-avdelingen, og oppdateres når Kripos oversender nye lister.
Strategi for digital praksis i Modumskolen
Denne strategien legger rammeverk for hvordan elevenes læring skal underbygges av digitale hjelpemidler, og hvordan elevenes grunnleggende digitale ferdigheter skal utvikles.
Sentrale apper og nettjenester
Book Creator
Book Creator er en app for å lage sammensatte tekster som en digital bok. I Book Creator kan det settes inn bilder, tekst, film, tale, musikk og hyperlenker. En digital bok kan være til god hjelp for en elev som sliter med lesing og skriving, kan få hjelp til avkoding og også få støtte i bilder til å hente meningen ut av teksten. I boken får du lest opp teksten med syntetisk tale, men du får også lest opp hele boken ved å trykke på «Read to me», og presentasjonen kan lagres som film.
Microsoft 365
Microsoft 365, med hovedvekt på appene Teams og OneNote, er digital læringsplattform for elever på 5. til 10. trinn i Modumskolen. Alle elever og ansatte i Modumskolen har tilgang til Microsoft 365 og apper som Word, PowerPoint, Excel, Teams og OneNote. Appene kan åpnes rett i en nettleser, eller lastes ned på en smarttelefon, nettbrett, Mac eller PC. Ved hjemmeundervisning, brukes en tilpasset versjon av Teams på 1. til 4. trinn.
Showbie
Showbie er digital læringsplattform for 1. til 4. trinn i Modumskolen. Elevene logger inn med Feide. I Showbie kan lærer opprette digitale klasserom, dele oppgaver, planer, gjøremål, mapper og vurderinger til elevene. Elevene får tilbakemelding på arbeidet de har gjort, både muntlig og skriftlig. Det åpner opp for mer dialog i selve læringsprosessen. Lærer kan opprette egne grupper i tillegg til klasser og kan for eksemple brukes til intensive lesekurs.
Skoleskrift 3
Skoleskrift 3 er et skriveprogram, et tastelydsprogram med talesyntese som leser innleste bokstavlyder og ord når elevene skriver. Når bokstavlyden trykkes ned, høres bokstavlyden samtidig. Talesyntesen leser opp ordet når en trykker på mellomromstasten, og hele setningen ved skilletegn. Bokstavene på skjermen ser ut som de bokstavene en lærer seg å skrive for hånd. Appen er et godt verktøy som gjerne benyttes i lesemetodikken «Skrive seg til lesing med lydstøtte» (STL+).
Digital kommunikasjon mellom hjem og skole
Transponder Meldingsbok er Modumskolenes løsning for kommunikasjon med hjemmet.