Her legger vi ut spørsmål og svar i forbindelse med Korunaviruset. Informasjonen er beregnet for ansatte i Modum kommune.

 

Bruk av hjemmekontor og pålogging til kommunens systemer.

IT-avdelingen har laget en kort og informativ video om hvordan du kan logge deg på Midtfylke2013 hjemmefra.
Link til video: https://www.youtube.com/watch?v=kSUmoHvaF4s&feature=youtu.be
 

Bruk av hjemmekontor, hvordan logge på kommunens systemer 
 

De fleste som benytter mulighet til å koble opp hjemmefra (eller ute på reise) har dette ferdig satt opp på PC`en sin. Dette er en bruksanvisning for de som IKKE pleier å benytte seg av dette. 

 

Bruk av hjemmekontor for ansatte innen helse- og omsorg 
 

Steg 1: Du må ha en lisens for 2-faktor autentisering. Dette ordnes ved at din nærmeste leder sender beskjed til helpdesk@modum.kommune.no om at du trenger tilgang til å jobbe hjemmefra.  
NB Det må oppgis et mobilnummer som du kan motta SMS-meldinger på. 

 Steg 2: Start hvilken som helst nettleser og skriv inn adressen «sikker.mfportal.no». Tast inn brukernavn, passord og SMS-kode. 
 Steg 3: Start Desktop Lukket Sone 2013 og/eller Midtfylke 2013. 

 

Bruk av hjemmekontor for ansatte utenfor helse- og omsorg 
 

Steg 1: Start hvilken som helst nettleser og skriv inn adressen «citrix.mfportal.no». Tast inn brukernavn og passord. 
 Steg 2: Start Midtfylke 2013. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skal alle ansatte i skole og barnehage skal møte som vanlig på jobb?

I Undervisningsetaten i Modum kommune følger vi nasjonale råd. Vi begrenser fysiske møter, men at vi skal opprettholde et forsvarlig tjenestetilbud til barna som vi er bedt om å gi et tilbud til i skoler og barnehager.

Det vil være ulikhet mellom virksomhetene når det gjelder hvor mange som møter, blant annet fordi det er forskjell mellom virksomhetene når det gjelder antall i karantene og/eller med milde symptomer, antall barn som skal ha et tilbud og om det er oppgaver som kan og bør gjøres uten å fysisk involvere mange personer.

Ansatte som ikke har ordinære arbeidsoppgaver som skal ivaretas, vil kunne bli omdisponert til andre steder ved behov. Dette er drøftet med hovedtillitsvalgte i kommunen, og ansatte for de det er aktuelt for vil leder gi informasjon og svare på spørsmål om prosess.

Har jeg rett til sykmelding i karantene?

Du har rett til sykmelding hvis en lege vurderer at du må holdes isolert fordi du kan være smittet av koronaviruset. Dette gjelder også hvis legen ikke vet sikkert om du faktisk er smittebærer. NAV kan godta sykmelding uten personlig undersøkelse når det gjelder smittsom sykdom av betydning for folkehelsen.
Les mer om sykmeldinger og rettigheter ved å trykke på denne linken 
(Hentet fra nav.no)

Kan jeg selv velge å holde meg hjemme fra jobb dersom jeg er redd for å bli smittet?

Arbeidstakere som på eget initiativ velger å holde seg hjemme, og som ikke er i karantene, selv er smittet eller antas å være smittet etter vurdering fra lege har ikke rett til sykepenger og må møte på jobb eller ha hjemmekontor dersom dette er mulig for å beholde lønn.

Har arbeidstakere krav på lønn dersom de må være hjemme med barn fordi barnehage eller skole stenges?

Antall dager med omsorgspenger dobles, og arbeidsgiverperioden for dette reduseres til 3 dager. Dette trådte i kraft med virkning fra fredag 13. mars, og gjelder for kalenderåret 2020. Av praktiske årsaker er de ikke begrenset til fravær knyttet til Covid-19.
Det gis også mulighet til å overføre dager med omsorgspenger mellom foreldrene. I hovedsak er dette ment for å sikre viktige samfunnsfunksjoner. Det oppfordres til at hjemmekontor og fleksibel arbeidstid brukes så langt det er muilg før man tar i bruk omsorgsdager.

For større barn som ikke har behov for «barnepasser» i den forstand, vil vilkårene for omsorgspenger, også kjent som egenmelding ved barns/barnepassers sykdom ikke automatisk være oppfylt. Dersom det foreligger et særskilt behov for at arbeidstaker må være hjemme, vil Modum kommune vurdere det enkelte tilfellet.

Skal interne møter gjennomføres?

Antall fysiske møter begrenses. Møter som er knyttet til saker som haster kan gjennomføres, men ta anbefalte forbehold om avstand og hygiene. Øvrige møter bør gjennomføres digitalt eller utsettes.

Hvordan påvirkes åpningstidene til kommunen?

Kriseledelsen har besluttet at rådhuset stenges for publikumsmottak fra og med mandag morgen, 16.03.2020.

Telefontidene endres ikke, og alle henvendelser til kommunen fra publikum må skje via telefon.

Kan jeg gå på jobb som helsepersonell?


Hvis du er helsepersonell og er smittevern-ansvarlig i din virksomhet, kan du ringe Smittevernvakta.
Ved spørsmål om du kan gå på jobb, ta kontakt med smittevernansvarlig i egen virksomhet.

Vi minner om at private henvendelser, også fra helsepersonell, rettes til fastlege eller legevakt.
Hentet fra Folkehelseinstituttets informasjonssider

Kan Modum kommune nekte arbeidstakere å reise utenlands?

Modum kommune oppfordrer alle arbeidstakere til å unnlate å reise utenfor Norden.

Myndighetene har bestemt at helsepersonell som arbeider med pasientbehandling, forbys å reise utenlands. Modum kommune kan derfor i kraft av arbeidsgivers styringsrett nekte også andre ansatte, herunder helsepersonell som ikke arbeider med pasientbehandling, å reise utenfor Norden. Det saklige behovet for dette vil være at arbeidskraften behøves på arbeidsstedet eller at det ikke er mulig å tilrettelegge med ferie, hjemmekontor, avspasering eller ulønnet permisjon i den etterfølgende karanteneperioden. Dersom arbeidstaker på tross av dette reiser, vil det kunne være en ordrenekt som kan medføre arbeidsrettslige reaksjoner.

Kilde: KS

Kan ansatte kreve å få avtalt ferie utsatt?

Sykdom og pålagt karantene kan gi grunnlag for utsettelse av ferien jf. ferielovens § 9. Utover dette har den ansatte ikke krav på å få ferien utsatt selv om det ikke er mulig å gjennomføre eventuelle planer.

Hva med hjemmekontor? Kan jeg nekte?

Helsemyndighetene har nylig anbefalt at virksomhetene legger til rette for at alle som kan benytte hjemmekontor får anledning til det. Det er det opp til hver enkelt leder å vurdere og avgjøre i samråd med den ansatte

Kommuneoverlegen vurderer det fortsatt slik at alle på rådhuset har cellekontor og at så lenge man er bevisste på tilstrekkelig avstand til hverandre, så er det trygt å være på jobb.

Hvis arbeidsgiver pålegger en ansatt å holde seg borte fra arbeidsplassen fordi man er redd for at vedkommende kan være smittet, vil dette i utgangspunktet ligge innfor styringsretten. Ansatt må derfor forholde seg til at arbeidsgiver ønsker at man benytter hjemmekontor, og sammen med arbeidsgiver kan man finne gode løsninger for praktisk gjennomføring.

 

Kan pensjonert personell kan jobbe i helsetjenesten uten å tape pensjon?

Helsesektoren kan få behov for ekstra personell for å håndtere situasjonen vi nå står i. Pensjonert personell som frivillig påtar seg nødvendig arbeid eller som beordres til tjeneste kan i denne perioden motta ordinær lønn uten at pensjonen påvirkes og/eller reduseres.

Se grundig informasjon om dette på KS sine sider:
https://www.ks.no/fagomrader/helse-og-omsorg/informasjon-om-koronaviruset/pensjonert-personell-kan-jobbe-i-helsetjenesten-uten-a-tape-pensjon/

Vil kommunen utarbeide eget informasjonsmateriell beregnet på egne innbyggere?

Det er ikke kapasitet til dette per nå. Men det er utarbeidet mye informasjon på nasjonalt plan.
Ved å gå inn på denne siden (trykk her), finner dere plakater og informasjonsmateriell, også på flere språk.
Hvis dere utarbeider eget, bruk gjerne kommunes profil.
Ønsker dere gjennomlesning, korrektur og språkvask, send til kommunikasjonsrådgiver Eivind Kopland.

PS: Ikke iverksett egne tiltak uten godkjenning fra etatleder. Viktig at slikt er samordnet mellom institusjoner og virksomheter slik at vi fører en felles praksis.

Kan vikariater sies opp når skoler og barnehager stenges?

Sakset fra ks.no

Spørsmålet gjelder for vikariater som er inngått for et noe lengre tidsrom. For informasjon om tilkallingsvakter; se eget spørsmål og svar. For vikariater som er inngått for en lengre periode må det foretas en konkret vurdering etter de ordinære stillingsvernsregler. Det kan også være spørsmål om avtalen bortfaller dersom vikaren ikke har tiltrådt.

Faktum er at arbeidsgiver har inngått en forpliktende arbeidsavtale for et bestemt tidsrom for å erstatte en medarbeider som er midlertidig fraværende. Dette behovet faller bort fordi skolen/barnehagen stenges. Spørsmålet er da om det vil være grunnlag for å si opp arbeidsavtalen etter arbeidsmiljøloven § 15-7 (2) «virksomhetens forhold» ved at arbeidet bortfaller.

Det vil kunne være saklig grunnlag å gå til oppsigelse så lenge det foretas en vurdering etter aml. § 15-7 (2). F.eks. må det foretas en interesseavveining, hvor adgangen til permittering må kunne inngå som et element. Dersom vikariatet er inngått for et lengre tidsrom er det antagelig ikke hensiktsmessig med oppsigelse så raskt etter stengning er iverksatt og det er usikkert hvor lenge dette skal vare.

I de tilfeller det er inngått vikaravtaler og arbeidstaker ikke har tiltrådt stillingen vil det være en viss mulighet for å heve kontrakten.

Etter KS sin vurdering vil en langvarig pandemi være en bristende forutsetning.

Kan arbeidsgiver avlyse ekstravakter?

Sakset fra ks.no

Dersom arbeidskraftbehovet er bortfalt etter at arbeidsgiver ha inngått avtale med en tilkallingsvikar eller med en deltidsansatt om arbeid utover arbeidsavtalen, bør arbeidsgiver tilby annet arbeid i det avtalte tidsrom. Arbeidstakeren vil i medhold av HTA kapittel 1 § 12 punkt 12.3 tredje ledd har plikt til å stille sin arbeidskraft til disposisjon. Dersom arbeidsgiver ved avtaleinngåelsen har satt som forutsetning at behovet for ekstraarbeidet fortsatt er tilstede når arbeidet skal utføres, må arbeidsgiver vurdere om forutsetningene ikke lenger er tilstede, slik at avtalen bortfaller. Har arbeidsgiver derimot ikke tatt slikt forbehold, består arbeidsgivers lønnsplikt, med mindre vilkårene for heving eller tilbakekall av avtalen er innfridd. Det er derfor viktig at arbeidsgiver sørger for at det skapes klarhet rundt hva som faktisk avtales.

Dersom arbeidsgiver og arbeidstaker, etter at det er klart at behovet for ekstraarbeid ikke lenger er tilstede, blir enige om at arbeidstaker ikke skal utføre annet arbeid enn det avtalte, bortfaller arbeidsgivers lønnsplikt.

Har arbeidstaker imidlertid i henhold til avtalen møtt opp på arbeidsstedet eller påbegynt arbeidet før det er avklart at arbeidskraftsbehovet bortfaller, har vedkommende krav på lønn for henholdsvis to eller fire timers arbeid, jfr. HTA kapittel 1 § 12 punkt 12.3 tredje ledd. Dette gjelder uavhengig av om arbeidsgiver og arbeidstaker deretter blir enige om at ikke annet arbeids skal utføres.

Det henvises forøvrig til Modum kommunes egne retnigslinjer for dette. Disse retningslinjene ligger i Compilo.

Vil det bli utført ekstra renhold på skoler og barnehager for å unngå smitte?

Renholdsavdelingen har ikke kapasitet til å utføre flere oppgaver  enn de som normalt blir utført.
Skoler og barnehager må derfor selv ha fokus på spriting av berøringspunkt i løpet av dagen.
Dette oppfordres selvfølgelig til å følge de generelle rådene for god hygiene.