Trygt og godt i Modumbarnehagene
Hva gjør du når du opplever at barnet ditt ikke har det trygt i barnehagen? Psykososialt miljø (kapittel 8 i barnehageloven)
Steg 1: ta opp det du er urolig for med barnehagen via pedagogisk leder og/eller styrer. Det er viktig at barnehagen vet om hvordan barnet ditt og dere som foreldre, opplever barnehagehverdagen og har en mulighet til å rette opp i utfordringene. Er det pedagogisk leder og/eller styrer dere har utfordringer med i forhold til barnets psykososiale miljø, er det barnehagens eier dere kontakter.
Barnehagen har da plikt til å undersøke de forhold dere melder inn.
Steg 2: Du kan forvente en aktivitetsplan om det gjøres funn når barnehagen undersøker hvordan barnet ditt opplever utrygghet i barnehagen.
Du skal forvente god informasjon fra barnehagen om prosessen, og dere skal sammen hjelpe barnet til å bli trygg.
Steg 3: barnehagen følger tiltaksplan når det er behov for det – du som forelder skal være informert underveis og evaluere sammen med barnehagen.
Barnehagen har aktivitetsplikt og den sier: følge med, melde fra, undersøke og sette inn tiltak.
Varsler om forhold i barnehagen:
Barnehagen trenger informasjon om deres opplevelser av barnehagehverdagen for ditt barn. Barnet ditt lastes ikke for at dere foreldre sier ifra. Barnehagen trenger å vite om deres bekymringer. Sammen med barnehagen skal dere foreldre finne ut hvordan dere best mulig tar vare på barnet i fellesskapet. Om dere ikke opplever å bli hørt er det barnehagens eier som skal varsles. Deretter er det kommunen som skal varsles om dere som foreldre ikke blir lyttet til.
Modum kommune tar imot varsler om forhold i barnehagene. Varslene bør være navngitt for at Modum kommune sammen med foreldre, barnehagen og barnehagens eier, best mulig kan hjelpe barnet.
Eierforhold:
Kommunal barnehageeier: barnehageleder og/eller kommunalsjef familie og oppvekst.
De private barnehagene har forskjellige eiertype; fra foreldrestyret til konsern. Dette finner du informasjon om i din barnehages vedtekter.