Modum var en av 13 kommuner i landet som startet med videokonsultasjon for sårpasienter , prosjektet som fikk nylig tildelt Forbedringsprisen 2024 på Pasientsikkerhetskonferansen.
I Modum er slike kamera og skjermer for digital sårbehandling i bruk både i Hjemmetjenesten og på Modumheimen.
Ved hjelp av videobruk, skjerm og kamera, kan sårpasienter nå altså slippe å gå i skytteltrafikk mellom ulike behandlere, unngå sykehusinnleggelser, og i stedet få trygg og god behandling og oppfølging i hjemmene sine. Vårer ansatte kommuniserer via kamera og skjerm med spesialister på sykehuset.
Stor lokal nytte
-Det er en stor gevinst i at brukere slipper turen til Sårpoliklinikken - og mye god kompetanseheving i at våre ansatte får veiledning i utførelse av sårstell fra deres sykepleiere, sier fagsykepleier Sidse Nielsen Strand, til daglig ansatt i Hjemmetjenesten i Modum kommune.
Begeistret minister
–Felles tjenestemodell for digitale sårtjenester har lagt grunnlaget for en likeverdig, digitalisert og kunnskapsbasert tilnærming til sårbehandling, som har skapt begeistring og motivasjon for både pasienter og ansatte. Dette er på mange måter fremtidens helse- og omsorgstjeneste, sa helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre da han nylig delte ut den gjeve prisen.
Mange involverte
"Felles tjenestemodell for digitale sårtjenester” har vært et samarbeid mellom Sykehuset Innlandet, Vestre Viken, Sørlandet sykehus, Sunnaas sykehus og 13 kommuner, hvorav en av disse altså var Modum.
Totalt har nå 56 kommuner innført digitale sårtjenester i sitt behandlingstilbud.
Stor gruppe
50 000 – 100 000 mennesker lever med kroniske sår i Norge, og denne pasient- og brukergruppen trenger kontinuerlig oppfølging og behandling (kilde: Helse Sør-Øst). Årsaken til såret kan være sykdommer, slik som diabetes, skader, for eksempel ryggmargskade eller kirurgiske inngrep.