GENERELL INFORMASJON

Sentrale forhandlinger for årets tariffoppgjør ble gjennomført denne våren
KS' medlemmer - som er kommuner og fylkeskommuner har vedtatt forslaget til ny Hovedtariffavtale (HTA). Alle arbeidstakerorganisasjonene bortsett fra Utdanningsforbundet, Skolenes Landsforbund og Norsk Lektorlag har vedtatt forslaget til ny HTA. Disse har iverksatt streik som per. 26.08.2022 fortsatt er pågående, og man vet derfor ikke resultatet av det sentrale lønnsoppgjøret for disse gruppene foreløpig.

I det sentrale lønnsoppgjøret for 2022 ble det ikke satt av midler til lokale forhandlinger i kapittel 4. Det betyr at det kun gjennomføres lokale forhandlinger for ansatte i kapittel 3 og 5 høsten 2022.

  • Kapittel 3 gjelder lønn til ledere sin innehar delegert budsjett-, økonomi- og personalansvar. Lønnsutviklingen for dette forhandlingskapitlet foregår i sin helhet ved lokale forhandlinger.
  • Kapittel 4 gjelder lønn til alle de store stillingsgruppene (f.eks stillinger uten særskilt krav til utdanning, fagarbeidere, høyskolestillinger, lærere etc.) som ligger inne i sentrale lønns- og stillingstabeller med garantilønn og ansiennitetsstiger i Hovedtariffavtalen. Lønnsutviklingen for dette forhandlingskapitlet foregår i hovedsak i sentrale forhandlinger, men med mindre potter til lokal forhandling dersom det i det sentrale oppgjøret er satt av penger til dette.
  • Kapittel 5 gjelder lønn til medarbeidere som ikke følger tabellene i kapittel 4, men som har fått fastsatt sin lønn på et individuelt grunnlag (f.eks. ingeniører, leger, jordmødre, rådgivere etc.). Lønnsutviklingen for dette forhandlingskapitlet foregår i sin helhet ved lokale forhandlinger.

ORGANISERTE ARBEIDSTAKERE

Alle arbeidstakere som er organiserte, må henvende seg til sin arbeidstakerorganisasjon for å få tilsendt kravskjema og frist for innlevering av krav. Husk at alle krav må begrunnes med føringer for det aktuelle forhandlingskapitlet. Føringene finner du her.

ORGANISERTE ARBEIDSTAKERE UTEN LOKAL HOVEDTILLILTSVALGT

For organiserte arbeidstakere som ikke har lokal hovedtillitsvalgt, er det mulig å forhandle på telefon. Den ansatte må selv ta kontakt med sin organisasjon for å skaffe forhandler, og sender inn krav til sin organisasjon. Den ansatte må innen 30. august gi personalavdelingen informasjon om at det skal forhandles på telefon og sende følgende informasjon til personal@modum.kommune.no :
-    Navn på ansatt
-    Arbeidssted
-    Stilling
-    Organisasjon
-    Navn på forhandler
-    Telefonnummer til forhandler
-    E-postadresse til forhandler

Personalavdelingen tar deretter direkte kontakt med forhandler for å sende ut nødvendig informasjon og for å avtale tid for forhandling.

Dersom det er ønskelig at en hovedtillitsvalgt med lokal organisasjon i samme hovedsammenslutning skal forhandle for deg, må det tas direkte kontakt med den hovedtillitsvalgte for å avklare dette, og det må deretter gis beskjed til Personalavdelingen.

UORGANISERTE ARBEIDSTAKERE

Uorganiserte arbeidstakere som ønsker å fremme krav i årets lokale forhandlinger, fyller ut følgende skjema: Kravskjema for uorganiserte arbeidstakere PDF document ODT document

Skjemaet sendes personalavdelingen på e-post personal@modum.kommune.no innen 9. september 2022. Husk at alle krav må begrunnes med føringer for det aktuelle forhandlingskapitlet. Føringene finner du her.

POTT – HVA SKAL DET FORHANDLES OM?

For forhandlingskapitlene 3. og 5. er det ingen avsatt pott. Lønnsutviklingen for disse to kapitlene foregår i sin helhet lokalt, og disse får ingenting fra sentralt oppgjør.

FØRINGER

Føringer er de prioriteringer og kriterier som arbeidsgiver og organisasjonene i felleskap har avtalt for forhandlingene.
Årets føringer finner du
her.

Husk at alle krav må begrunnes med føringer for det aktuelle forhandlingskapitlet.

FREMDRIFTSPLAN

Fremdriftsplanen og tidsfristene for årets lokale forhandlinger finner du her.

INFORMASJON OM RESULTATET

Etter at forhandlingene er avsluttet gjelder sperrefristen til alle protokoller er signert. Når sperrefristen er opphevet, kan organisasjonene informere sine medlemmer om resultatet. Personalavdelingen sender ut brev med informasjon om resultatet til alle ansatte som har fått lønnstillegg i løpet av forhandlingene.

ORD OG UTTRYKK VED TARIFFOPPGJØR

I forbindelse med lønnsforhandlinger og tariffoppgjør kan det dukke opp ord og uttrykk det kan være nyttig å forstå betydningen av:

  • Hovedavtalen - Avtale mellom KS og arbeidstakerorganisasjonene om grunnleggende spilleregler om blant annet samarbeid i arbeidslivet. Hovedavtalen regulerer ikke lønn.
  • HTA - Forkortelsen for Hovedrariffavtalen. Hovedtariffavtalen er 2-årig. En tariffavtale er en skriftlig avtale om lønns- og arbeidsvilkår.
  • Generelt tillegg -  Et sentralt avtalt lønnstillegg. Generelle tillegg kan både være prosentvise tillegg til årslønn eller kronetillegg.
  • Garantilønn - I Hovedtariffavtalens kapittel 4 er det inntatt de ulike stillingsgruppenes minstelønn. Garantilønn gir uttrykk for den laveste årslønn i full stilling en arbeidstaker kan avlønnes etter, gitt (krav til) utdanningslengde.
  • Pott - Sentralt avtalt beløp til rådighet for lokale forhandlinger - hjemlet i HTA. Potten i Modum kommune regnes ut på bakgrunn av det sentralt avtalte beløpet/prosenttallet.
  • Hovedoppgjør - Hovedtariffavtalen i KS-området gjelder for 2 år av gangen. Hvert annet år er derfor hele hovedtariffavtalen under revisjon, både lønns- og avtalebestemmelser.
  • Mellomoppgjør - I hovedtariffavtalen finnes en bestemmelse som hjemler sentrale forhandlinger om eventuelle lønnsreguleringer for 2. avtaleår. I mellomoppgjør forhandles det kun om lønnsbestemmelser.
  • Overheng - En prosentvis beregning som beskriver hvor mye lønnsnivået ved utløpet av et år ligger over gjennomsnittsnivået for hele året. Lønnstillegg som gis sent i året, fører til større overheng til neste år enn tilsvarende tillegg gitt tidlig i året. Overhenget er et element som regnes inn i den økonomiske rammen for lønnsoppgjøret.
  • Glidning - Lønnsglidningen gir uttrykk for den delen av lønnsveksten som, i sentrale tariffavtaler, ikke kan tilskrives tariffmessige tillegg. Eksempelvis ansiennitetsopprykk og endringer i lønn som følge av skiftet stilling. Glidningen er et element som regnes inn i den økonomiske rammen for lønnsoppgjøret.
  • Føringer - Føringer er de prioriteringer og kriterier som arbeidsgiver og organisasjonene i felleskap har avtalt for forhandlingene.
  • Sperrefrist – Alle parter som er involvert i lønnsforhandlinger kan ikke informere om resultatene før alle protokoller er signert.
  • Protokoll – Protokoll er et dokument som er signert av arbeidsgiver og arbeidstakerorganisasjonene (i de tilfeller hvor ansatte er organisert), som viser hva partene har blitt enige om.

MER INFORMASJON OM TARIFF 2022

Dersom du er interessert i å lese om det sentrale oppgjøret og sentral tariff for 2022, kan du besøke KS sin side Tariff 2022